از دیدگاه کالبدشناسی به برآمدگیای در بدن مهرهداران که جای قرار گرفتن منخرها است بینی یا دماغ گفته میشود. عملکرد سوراخ بینی انجام دم و بازدم است.
مردان نسبت به زنان دارای بینی بزرگتری هستند و این امر ناشی از تفاوت جنسیتی آنها در نیاز به انرژی است چراکه مردان نیاز به انرژی بیشتر و در نتیجه اکسیژن بیشتری دارند.[۱]
استخوانهای بینی
در انسان استخوان خیش (Vomer) بخش پشتی (خلفی) زیرین، تیغه بینی را ایجاد میکند. استخوان ومر یکی از استخوانهای فرد جمجمه است. خیش در خط میانپیکانی midsagittal line قرار گرفته و با استخوانهای پروانهای sphenoid، پرویزنی ethmoid، کامی palatine چپ و راست، و بَروارهای maxillary چپ و راست مفصل میشود. بخش قدامی تیغه بینی غضروفی است.
بخش خارجی بینی ناحیه برآمده و سطحی است که در وسط صورت قرار دارد و شامل دو بخش است بخش استخوانی، شامل استخوانهای بینی و زایده پیشانی فک بالا و بخش غضروفی که شامل تعدادی غضروف بهم چسبیده است.
شاخکهای بینی
در هر فرد به طور طبیعی، در هر طرف بینی سه بر آمدگی استخوانی در داخل بینی (دیواره طرفی) وجود دارد که در فارسی شاخک و در اصطلاح پزشکی توربینت یا کونکای بینی (TURBINATES OR CONCHAE) نامیده میشوند. هر شاخک استخوان نازک و پهنی است که روی آن را نسج نرم و مخاط میپوشاند و به ترتیب شاخکهای فوقانی، میانی و تحتانی نامیده میشوند. کار شاخکها گرم و مرطوب کردن هوایی است که از بینی عبور میکند تا به ریه برسد. این کار به طور اتوماتیک انجام میشود به نحوی که در هوای خشک و همینطور هوای سرد شاخکها به طور اتوماتیک پف میکنند تا سطح تماس هوا با آنها افزایش پیدا کند و رطوبت و حرارت هوا به میزان مطلوب برسد. در مواردی که شاخکهای بینی بیش از اندازه بزرگ شوند راه بینی را بسته و باعث انسداد بینی میشوند.